Aloitan pitämään tälläistä tuumailuplokia. Jossa tuon ilmi omia mielipiteitä ja ajatuksia, lähinnä liittyen muiden sanomisiin, kirjoituksiin, ehdotuksiin ym. Kirjoittelen tätä epäsäännöllisen epäsäännöllisesti.

 

Aloitankin itse asian kannanotolla ruotsin kielen opiskelua käsittelevään kansalisaloitteeseen. (https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/131)

Olin jo allekirjoittamassa aloitetta, kunnes luin sen uudestaan ja tarkemmin. Jäin allekirjoittamatta, yhden virkkeen takia:

"Kieli- ja koulutuspolitiikan pitää turvata, että ne oppilaat jotka eivät opiskele ruotsia, eivät joudu jatko-opintojen ja työuran suhteen epätasa-arvoiseen asemaan suhteessa ruotsia opiskeleviin."

Koska minun korvaani tuo ei kuulosta oikealta. Jos opiskelee jotain ylimääräistä, niin tämän virkkeen mukaan, niin siitä ei saa olla ylimääräistä hyötyä jatko-opintojen tai työn suhteen. Samaahan voisi sanoa kaikista ylimääräisistä kielistä ja muista aineista (saksa, venäjä, ym), niistäkään ei saisi olla hyötyä jatko-opintoihin hakiessa? Epätasa-arvoinen asema, ei pidä paikkaansa, kaikilla on mahdollisuus opiskella sitä, joten kaikki on lähtökohtaisesti samassa asemassa, se on oma ratkaisu käyttääkö sen hyödyksi.

Lause minun mielestä pitäisi olla muodossa:
"Kieli- ja koulutuspolitiikan pitää turvata, että niiltä oppilailta jotka eivät opiskele ruotsia, ei suljeta jatko-opinto- ja työpaikkoja, suhteessa ruotsia opiskeleviin."

Koska kyllä pitää olla "paremmassa" asemassa jatko-opiskeluihin hakiessa, jos on opiskellut jotain ylimääräistä ainetta, oli se sitten ruotsin kieli tai joku muu.

It's easier to go down a hill than up it but the view is much better at the top.

Henry Ward Beecher